Подготовката за местните избори върви нормално и няма неразрешими проблеми. В това

...
Подготовката за местните избори върви нормално и няма неразрешими проблеми. В това
Коментари Харесай

ЦИК: 14 октомври е краен срок за промени в списъците

Подготовката за локалните избори върви нормално и няма неразрешими проблеми. В това увери представителят и заместник-председател на Централната изборна комисия (ЦИК) Росица Матева на постоянния брифинг на изборната администрация преди локалните избори на 29 октомври.

Видеонаблюдението на локалните избори при снимането и броенето на бюлетините няма да се разграничава от последните предварителни парламентарни избори.

Към днешна дата са регистрирани общо претенденти за общински съветници - 30 231, като за съпоставяне през 2019 година са били малко над 29 000. 1353 са претендентите за кметове на общини, за кметове на кметства - 6 924 и за кметове на райони - 445 претенденти към сегашния миг.

Матева изясни, че най-важното е да се подсети, че на 14 октомври изтичат два срока - лицата, които имат регистриран, друг от непрекъснатия адрес - сегашен адрес и желаят да гласоподават, да подадат заявление до общинската администрация, с цел да бъдат включени в описите за гласоподаване. Вторият период, който изтича на 14 октомври е, че лицата с увреждания могат да подадат заявление, с цел да могат да гласоподават на локалните избори с преносима изборна кутия. ЦИК ще изпратят инструкции на Общинските изборна комисии (ОИК) и в събота - 14 октомври, с цел да могат да обработват подадените заявки.

В секциите с повече от 300 гласоподаватели ще гласоподават с машини - в общо 9 080 изборните секции. 11 862 ще бъдат изборните секции в деня на локалния избор. Припомняме, че през вчерашния ден ЦИК разгласи социална поръчка за обработка на резултатите от локалните избори, в това число и от машинното гласоподаване. Максималната планирана стойност на поръчката е 9,36 милиона лв. с Данък добавена стойност. Държавната компания " Информационно обслужване " е поканена да даде оферта.

5 организации са регистрирани за наблюдаващи, измежду които и 270 лица за наблюдаващи. В ЦИК са почнали да идват сигнали от Съвета за електронни медии (СЕМ) за нарушавания от медиите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР